Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
29jun17
«Un vot contrari avui hauria defensat els tribunals franquistes»
A les mans dels seus familiars, en fotografies en blanc i negre, alguns del 63.961 processats pel franquisme. Alguns d'ells, s'agafaven les mans, somreien o s'abraçaven, visiblement emocionats, a l'auditori del Parlament. És la imatge final, després que aquest dijous a la tarda la cambra hagi aprovat la llei de reparació de les víctimes del franquisme, que declara nuls els judicis i els consells de guerra de la dictadura. I per unanimitat, perquè "un vot contrari avui hauria estat un vot defensant els tribunals franquistes", ha sentenciat el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes.
Cruanyes ha assegurat que l'aprovació de la llei converteix aquest dijous en una jornada "històrica". Creu que fins ara s'havien "menystingut" les víctimes dels judicis franquistes perquè només s'hi havia fet referència amb "paraules genèriques". "Mai s'havia dit com avui que els tribunals van ser il·legals i que els processos van ser nuls de ple dret", ha insistit el portaveu, definit pel diputat Joan Josep Nuet com l'"ànima del projecte".
En aquesta línia, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha admès que la llei arriba "quaranta anys tard" però que era "necessària" i "legítima". "Té a veure amb la dignitat del nostre present i amb la dignitat de construir un futur més digne i responsable", ha afegit. Romeva, que creu que cada grup parlamentari s'ha posicionat de manera "molt gràfica", ha destacat, però, la unanimitat en el vot de tots els grups com a "punt en comú".
I en aquest context ha contraposat la votació d'aquest dijous a la tarda al Parlament amb la condecoració a Rodolfo Martín Villa aquest dimecres al Congrés. "Aquí, un homenatge a qui va patir; allà, una altra cosa", ha reblat el titular de Relacions Institucional i Transparència. Des d'avui, ha assegurat el conseller, Catalunya "pot mirar el futur amb la mirada una mica més neta que en altres llocs de l'Estat".
Els protagonistes d'avui han estat les entitats memorístiques, les víctimes del franquisme i els seus familiars. Molts d'ells han assistit a la cambra catalana, com Maria Salvo, impulsora de l'Associació Catlaana d'Expresos Polítics, que als 97 anys ha reconegut que avui és un dia molt feliç: "Després de tants anys, que s'hagi reconegut i derogat lleis nefastes, és un dia molt feliç, no personalment sinó col·lectivament; és el que nosaltres volíem, érem derrotats però no vençuts".
[Font: Nació digital, Barcelona, 29jun17]
This document has been published on 03Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |