Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
27des15
La CUP s'enfronta dividida al repte més gran de la seva història
La Candidatura d'Unitat Popular aborda aquest diumenge, 27 de desembre, l'Assemblea Nacional més gran i més decisiva de la seva història. Més de 3.500 persones ompliran la pista d'atletisme de Sabadell i decidiran si accepten la proposta d'acord presentada per Junts pel Sí o si aposten per la negativa. Malgrat els tres mesos de negociacions, i l'acostament de posicions al voltant del pla de xoc social i altres serrells de la possible entesa, la principal clau de volta és la investidura del candidat de la principal opció independentista al Parlament per presidir la Generalitat: Artur Mas.
Tant el sí com el no tindran un cost per a la CUP, a nivell intern. En cas que triomfi la negativa, promoguda per Endavant com a principal actor ideològic d'aquesta tendència, és pràcticament inevitable la convocatòria d'eleccions. Difícilment Junts pel Sí proposarà un candidat alternatiu i acceptarà seguir negociant la resta de mesures, i això provocaria un gran desgast pels que consideren que tornar a uns comicis suposa un pas enrere en l'independentisme. En cas que s'accepti l'acord amb Junts pel Sí, defensat per l'antic espectre de l'MDT agrupat en Poble Lliure, els que consideren que investir el líder convergent dóna la reivindicació social a l'entorn de Podem poden arribar a plantejar el trencament de la candidatura. Qualsevol dels dos escenaris pot arribar a consumar una fractura.
La jornada decisiva és multitudinària arran del caràcter obert amb què es va plantejar des de fa setmanes. No cal ser militant de la CUP per participar-hi. Només cal que una assemblea territorial accepti la petició per tal d'inscriure's, justificant-ho amb la militància en altres organitzacions o sectors propers de l'esquerra independentista. Això ha provocat que s'hagi arribat a canviar fins a dues vegades l'emplaçament de l'assemblea. Inicialment, es plantejava a Esparreguera, al Teatre de la Passió, amb les conseqüents metàfores bíbliques. Després es va traslladar a Girona i, finalment, veient la xifra d'inscrits, s'ha derivat al Vallès Occidental.
Quatre escenaris a debat
Serà una assemblea llarga, en què es defensaran diverses posicions durant la primera fase de la jornada i, finalment, a la tarda, es faran fins a tres rondes de votacions per tal d'anar descartant tres dels quatre escenaris possibles. Dos són favorables a investir Artur Mas, l'un acceptant la globalitat de l'acord amb les mesures negociades amb Junts pel Sí, i l'altre descartant una entesa completa però permetent que el líder convergent presideixi la Generalitat. El més desitjat per Junts pel Sí i pels sectors que defensen l'acord és el primer escenari, ja que és el que permetria una estabilitat parlamentària més gran en una legislatura que, a priori, hauria de ser de transició nacional per abordar el procés constituent.
Durant les darreres setmanes, quan es va arribar a la conclusió que Junts pel Sí no proposaria cap candidat alternatiu a Artur Mas, la Candidatura d'Unitat Popular ha viscut una forta discussió interna. Hi ha hagut una pluja de comunicats per part d'Endavant i de l'espectre de Poble Lliure, amb especial menció a independentistes històrics provinents d'Època i Terra Lliure, partidaris de l'acord. A això se li han de sumar articles publicats a la premsa com el de l'exdiputat al Parlament David Fernández, i també els posicionaments a l'hora de què votar al 20-D per part del mateix Fernández o del seu company a l'hemicicle, Quim Arrufat.
El debat no només ha estat d'àmbit nacional, sinó que també s'ha traslladat als nuclis locals. Especialment, arran del manifest de diversos regidors del Principat partidaris d'arribar a una entesa amb Junts pel Sí. En comarques com el Berguedà, el fet que la meitat de representants electes s'hagi sumat a aquest manifest, i l'altra no, ha provocat tensions dins de l'organització, ja que es visualitzen les diferents maneres d'entendre la reivindicació de la CUP i la seva relació amb la resta d'actors polítics. No ha de sorprendre ningú, ja que és un debat que s'arrossega dins de l'esquerra independentista pràcticament des del seu naixement, a finals dels anys seixanta. Però mai fins ara el que representa la CUP havia tingut el paper determinant que té en el moment actual per al futur del país. El debat era tan inevitable com necessari. La resposta, aquest diumenge.
[Font: Per Pere Gendrau, Nació digital, Barcelona, 27des15]
This document has been published on 28Dec15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |