Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
02des15
Homs: «La sentència del Constitucional no canviarà la nostra estratègia»
Francesc Homs ha presentat avui el programa de la candidatura Democràcia i Llibertat al Cercle d'Economia. Un acte important perquè l'auditori que l'ha acollit no és pas hostil a la ideologia de CDC, però sí molt crítica amb el procés sobiranista i en com està evolucionant la situació política. En el transcurs de l'acte, s'ha fet pública la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar la declaració del 9 de novembre: "La sentència del Constitucional no canviarà la nostra estratègia", ha afirmat de manera concloent.
El candidat s'ha queixat de la resposta que dóna el govern espanyol a les vindicacions catalanes i ha afirmat que "és un error intentar respondre al conflicte amb Catalunya a través dels tribunals. No es pot recórrer al Constitucional cada vegada que a Catalunya es fa una declaració".
Homs ha defensat el model de país, amb una concepció identitària lligada a la llengua i la cultura, amb una economia productiva, amb l'aposta per la concertació en escoles i xarxa sanitària i amb la defensa de l'estat del benestar. Ha comparat el model de societat català al de Suècia, que després d'una forta crisi els anys noranta, va descobrir el model de tutela pública amb sistema de concerts que a Catalunya ja fa anys que rutlla, segons ell.
El candidat de Democràcia i Llibertat ha fet un reconeixement del paper del Cercle, que ha definit com a coherent i positiu al llarg de la seva història. En la ment de tots els presents, però, hi havia el document del Cercle fet públic recentment, "Canviar el rumb", una crida a fer un gir en la política catalana i del tot contrari a la declaració de ruptura del 9 de novembre. Homs ha recordat alguns dels posicionaments del Cercle a favor de vindicacions catalanes, com quan va advocar per una gestió individualitzada dels aeroports. El candidat ha detallat els diferents intents de trobar interlocutor amb l'Estat els darrers deu anys.
A l'auditori del Cercle eren presents moltes persones que estan en la intersecció entre l'entorn convergent i l'empresarial: Joaquim Triadú, Sixte Cambra o Joan Mas Cantí, expresident de l'entitat i encara ara un dels seus factòtums. Hi havia també diversos dirigents de CDC, com Josep Rull i Carles Campuzano.
L'Estat contra l'Estatut
Homs ha fet un llistat de desencontres. Ha considerat com a "letal" el recurs contra l'Estatut presentat pel Defensor del Poble, i redactat per advocats de l'Estat: "Aquest va ser el recurs letal, no el del PP, que era més matusser. Però la sentència del TC es basa sobretot en el recurs del Defensor del Poble, un organisme de l'Estat, l'Estat amb el que havíem pactat, en aquell moment en mans del socialista Enrique Múgica".
Francesc Homs ha recordat igualment l'esforç fet per aconseguir un pacte fiscal, i com aquesta opció, que tenia el suport de prop del 90% de les forces polítiques del país, també va quedar en via morta.
Per tot això, Homs ha bastit el seu discurs per explicar la necessitat de canviar d'estratègia. Costas li ha preguntat quines propostes durà a Madrid? Homs ha respost: "Poder disposar d'un estat propi", afegint que ho vol fer amb voluntat de negociació i pacte.
Un col·loqui animat
En el torn del col·loqui, Mas Cantí ha intervingut recordant que "al Cercle sempre hem estat unionistes, però de la Unió Europea. M'ha sobtat que no hagi esmentat en cap moment la UE". Homs ha contestat dient que per la seva candidatura i per Junts pel Sí el vincle europeu és fonamental.
Antoni Zabalza, president d'Ercros i exdirector general de l'INI sota govern socialista, ha retret a Homs que hagi elogiat un model de país com el català i alhora vulgui trencar amb un estat democràtic que ho ha fet posible, "i això ho veig contradictori". "La contradicció és entre vostè i jo", li ha respoost Homs. El candidat ha assenyalat que "el projecte de país que tenim ve de més lluny que la democràcia a Espanya, i ara mateix es troba precisament en perill".
Avui mateix, el president del Cercle, Antón Costas, ha publicat a La Vanguardia l'article "20-D: una oportunitat per al canvi", on defensa la tesi que la societat espanyola no és tan immobilista com es percep des de l'independentisme. El problema són les majories absolutes que han acabat tancant el sistema. El 20-D mostrarà un escenari nou, amb el poder més fragmentat, i això pot ser una oportunitat per engegar reformes en profunditat. El Cercle encara confia en què hi ha marge per trobar una sortida dialogada entre Catalunya i l'Estat. Homs ha argumentat per què ell creu que això ja ha fet tard.
[Font: Per Pep Martí, Barcelona, 02des15]
This document has been published on 02Dec15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |