Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
14set15
Junqueras: «La independència no es demana: es guanya a les urnes, s'exerceix i es protegeix»
Junts pel Sí és una coalició electoral integrada essencialment per dues cultures polítiques: la provinent de CDC -i satèl·lits- i la provinent d'ERC -i satèl·lits-. Ara, en plena campanya electoral, convergents i republicans fan pinya per un objectiu comú: guanyar els comicis del 27-S i aconseguir, així, "un mandat democràtic" que legitimi la independència de Catalunya. Ara bé, un cop guanyades les eleccions i formats el Parlament i el Govern que hauran de pilotar la secessió... com es realitzarà la desconnexió formal d'Espanya? Junts pel Sí té un pla més o menys detallat, que contempla una declaració parlamentària d'inici del procés, creació d'estructures d'estat i proclamació de la independència. Un full de ruta, per exemple, totalment diferent al de la CUP, que advoca per una declaració d'independència ja des del minut u.
En aquest context, el líder d'ERC i candidat número cinc de la llista, Oriol Junqueras, ha deixat anar aquest dilluns a Mataró una proclama lleugerament diferent a l'oficial de Junts pel Sí, en aquest cas més propera a la de la CUP, i més d'acord amb el que havien defensat tradicionalment els republicans. "De la mateixa manera que la vida, la llibertat, la dignitat, no es demana i no es negocia, perquè són innegociables, de la mateixa manera la independència tampoc no es demana. Es guanya a les urnes amb els vots de la gent, s'exerceix i es protegeix", ha assegurat.
Junqueras ha clos així la seva intervenció davant d'unes 2.500 persones -segons càlculs de l'organització-, en què ha justificat aquest posicionament amb l'argument que "la independència és una qüestió de dignitat, de justícia".
En contraposició a aquest missatge, el president de la Generalitat, líder de CDC i candidat número quatre de Junts pel Sí, Artur Mas, va reiterar en una entrevista recent al Financial Times que, en cas de victòria de Junts pel Sí, "no es tracta de proclamar la independència immediatament, sinó de començar un procés que ens porti cap a un estat català independent".
A Mataró, un i altre missatge han xocat. Potser només és una anècdota. Però passada l'adrenalina de la campanya, quan l'hipotètic nou govern independentista hagi d'executar una o altra via, les dues cultures polítiques també poden acabar xocant.
Sis mesos o divuit
Ja durant la confecció inicial del programa de Junts pel Sí, CDC defensava que el període per fer efectiva la desconnexió i de creació d'estructures d'estat fos de divuit mesos, mentre que ERC defensava retallar-ho a tan sols sis, per evitar que el procés quedi empantanegat.
Junts pel Sí, ara, no fixa un timing determinat, i avisa que "en el cas que l'estat espanyol bloquegés l'autogovern de Catalunya, el Govern i el Parlament procediran a la proclamació de la independència" saltant-se els passos previstos de creació d'estructures d'estat.
[Font: Per Bernat Ferrer, Mataró, Nació digital, Barcelona, 14set15]
This document has been published on 16Sep15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |