Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
03nov12
Duran tira aigua al vi
Embolica que fa fort a CiU. La pretesa unitat de CDC i UDC pel que fa al gir sobiranista es presenta més feble com més dies passen. Si aquesta mateixa setmana ja hi ha hagut un desacord entre les dues formacions, matisat a través de declaracions, ahir el líder dels democratacristians, Josep Antoni Duran Lleida, dissipava qualsevol dubte que dins de la coalició hi ha dos punts de vista. Contradictoris, de fet. I és que, encara que CiU porti el dret a decidir al seu programa electoral, per Duran els ciutadans no volen una Catalunya independent. Almenys "una gran majoria dels ciutadans". Alineat amb les tesis del PP i del PSOE, Duran no es va estar de dir que "és dolent per a Espanya no tenir Catalunya i és dolent per a Catalunya no tenir Espanya". Una frase semblant a la que el 8 d'octubre va pronunciar el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que deia que "una hipotètica independència de Catalunya no significaria treure Catalunya d'Espanya, sinó posar fi a Espanya, perquè Espanya no té sentit sense Catalunya".
Com ja va fer fa uns dies a través d'una carta als militants d'Unió en què avisava CDC que el seu partit posa per damunt de tot la "lleialtat" a Catalunya, va tornar a alertar que una hipotètica independència deixaria els catalans fora de la UE. En declaracions a Punto Radio, Duran va insistir que l'Estat espanyol podria vetar l'admissió de l'estat català a Europa: "És el que diu la llei, és el que jo penso", va afegir el portaveu de CiU al Congrés. El que s'ha de fer és, al seu parer, "seure a parlar seriosament" després de les eleccions per buscar acords que permetin a Catalunya tenir un estatus propi dins d'Espanya, que satisfaci no només les demandes de finançament, sinó que també doni garanties a la llengua i a la cultura catalanes. És a dir, una mena de proposta federalista a l'estil de la del PSC.
L'altre cavall de batalla del moviment independentista és la celebració del referèndum que ha de validar la secessió, i que a hores d'ara seria illegal perquè la competència en la convocatòria de consultes és de Madrid. I és en aquest sentit que Duran també es va alinear amb les tesis del PP i del PSOE, amb un matís posterior. "No té sentit que nosaltres convoquem un referèndum que no sigui legal", va recalcar. La proposta del màxim representant de CiU a Madrid és que després de les eleccions s'intenti un canvi de la Constitució per permetre el referèndum. Però, si això no s'aconsegueix, simplement la consulta no s'ha de fer. Duran també va admetre que no parla amb Mas des del 24 de setembre, la nit abans que el president anunciés l'avançament de la convocatòria d'eleccions.
Posteriorment a les declaracions a Punto Radio, Duran va publicar la carta setmanal a la militància d'Unió, en què es refermava, però en què també rebaixava el to. Hi afirma que per responsabilitat no es poden deixar sense resposta les incerteses que implica "el procés de donar veu al poble" ni amagar respostes que ja es tenen. El matís respecte al matí venia perquè Duran afirma en la carta de la tarda que UDC està al "costat del president Mas" i considera que Catalunya no pot continuar com fins ara: "Hi ha una voluntat majoritària que diu que fins aquí hem arribat, que diu prou al marc polític, econòmic, financer i, per tant, social que es deriva del tracte de les institucions de l'Estat envers Catalunya." I és en aquest context que carrega contra el PP, del qual diu que no es pot pensar que pot resoldre "les justes reivindicacions de Catalunya donant amb una mà una mica més de diners i, amb l'altra, continuant al capdavant d'una croada lingüística, cultural i educativa per destruir la identitat catalana". Duran conclou que no vol que Catalunya acabi com Kosova perquè podria sobreviure fora de l'Estat espanyol, però no fora de la UE.
Una posició, la de Duran, que ahir causava perplexitat a les files de CDC, tot i que no hi va haver cap pronunciament oficial. Mas es va limitar fa uns dies a declarar que ningú pot saber a hores d'ara si una Catalunya amb estat propi quedaria exclosa de la UE.
[Font: D. Brugué, El Punt Avui, Barcelona, 03nov12]
This document has been published on 05Nov12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |