Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
20jul14
La diplomàcia catalana, en marxa
Mica en mica, la Generalitat de Catalunya va preparant aquells elements essencials perquè, si esdevé un estat independent, pugui ser homologada a nivell internacional des del minut u. Un d'aquests elements essencials són els diplomàtics que hauran de representar el país davant les primeres cancelleries mundials, i precisament aquesta setmana s'ha graduat la primera promoció de divuit funcionaris que han cursat el Màster Executiu en Diplomàcia i Acció Exterior. És a dir, la primera vintena de proto-diplomàtics del futurible estat català.
El Govern és conscient que hi ha tot d'ambaixadors catalans dins el servei diplomàtic espanyol. Però, en cas d'independència, no és clar a quin dels dos Estats s'estimarien més servir. I, fins i tot en l'hipotètic cas que tots triessin l'estat català, encara "se'n necessitarien més". És per aquest motiu que des del Diplocat-Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya es va considerar adient posar en marxa aquest màser, com una via per tenir més personal en cas d'una eventual secessió.
El màster -que no acaba de ser una carrera diplomàtica estàndard, en tant que aquesta competència és exclusiva de l'estat espanyol-, ha estat dirigit pel catedràtic de Ciència Política i Afers Públics de la Universitat de Princeton Carles Boix, i la valoració que en fan els seus alumnes és més que notable. "S'han posat les bases d'un futur servei diplomàtic", s'assegura des del Diplocat.
Boix, durant l'acte de graduació, va explicar que aquest curs es va concebre pensant sobretot en com es voldria que fossin els professionals públics que gestionin la política exterior de l'endemà. Per això, es va dissenyar un programa formatiu "fresc i innovador", orientat sobretot "a reforçar la capacitat d'analitzar situacions complexes i d'aportar solucions".
Segona edició en marxa
La vintena de graduats eren tot funcionaris de la Generalitat que ja treballaven en temes internacionals. Ara, a més, ja hi ha una segona edició en marxa -en què els alumnes també són funcionaris de la Generalitat, o bé de la Diputació de Barcelona-, i que es preveu que finalitzin les classes al desembre.
Així, la quarantena de futuribles ambaixadors catalans hauran rebut classes de professors de primer nivell, des d'antics funcionaris de la Casa Reial britànica a diplomàtics del ministeri espanyol d'Exteriors, passant per experts en diplomàcia digital o experts en autodefensa i seguretat col·lectiva, entre d'altres temes.
[Font: Nació Digital, Barcelona, 20jul14]
This document has been published on 22Jul14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |