Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
02gen14
Mas envia una carta a Barroso i als presidents europeus en defensa de la consulta
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha enviat una carta i un informe al president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i als primers ministres dels Estats de la UE que defensa la convocatòria d'una consulta d'autodeterminació. Segons ha informat el Govern en un comunicat, la missiva es va enviar el 20 de desembre i també s'ha enviat al president francès, François Hollande, i, d'altra banda, s'ha enviat un informe sobre les demandes catalanes als ministres d'Exteriors de 45 Estats.
La iniciativa s'emmarca dins d'un conjunt d'actuacions que pretén fer el Govern per tal d'internacionalitzar el debat sobiranista català, que ha inclòs diverses entrevistes en mitjans internacionals al president de la Generalitat, com la que divendres passat va publicar el diari italià 'La Repubblica'.
En la missiva als primers ministres, Mas assegura que vol informar personalment als dirigents europeus sobre com evoluciona el debat sobiranista català, després de tancar-se el 12 de desembre un acord entre CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP sobre la data i la pregunta d'una consulta d'autodeterminació el 9 de novembre.
També dóna a conèixer la redacció de la pregunta consensuada i afirma que l'acord arriba després que, en les últimes eleccions autonòmiques, una majoria dels votants es van inclinar per votar partits que donen suport a la consulta, demanda que la ciutadania ha expressat "repetidament" mitjançant diverses mobilitzacions.
"Confio que puc comptar amb vostè"
"Confio que puc comptar amb vostè per tirar endavant aquest procés pacífic, democràtic i transparent", assegura Mas, que diu que, contràriament al que diu el Govern espanyol, hi ha vies legals i constitucionals que emparen la celebració de la consulta. "Busquem diàleg i acord amb el Govern d'Espanya sobre el futur del nostre país", detalla a la carta, que ressalta que el 65% de diputats al Parlament donen suport a la consulta.
El memoràndum que s'ha enviat als ministres d'Exteriors dóna a conèixer la redacció de la pregunta que s'ha consensuat i afirma que segons els sondejos, "més del 82%" de la població catalana és favorable a la convocatòria de la consulta.
També recorda la "força del sentiment popular" a favor de la secessió que es va expressar a la Via Catalana de la passada Diada, on es va xifrar una participació d'un milió i mig de ciutadans, i compara aquesta mobilització amb les que es van fer en els tres països bàltics al 1989 per aconseguir la seva independència al 1990. A més, aprecia que "no hi ha raons" per rebutjar la convocatòria d'una consulta i diagnostica que la voluntat dels catalans és continuar formant part de la UE i de l'eurozona.
El document conclou que "no és veritat" que la independència de Catalunya comporti la seva expulsió immediata de la comunitat, i recorda que aquesta qüestió no la preveu específicament cap tractat. Destaca el caràcter europeu de Catalunya, el paper que pot jugar com a actor al mediterrània, que seria la setena economia europea i un "contribuent net" als pressupostos comunitaris.
[Font: Nació digital, Barcelona, 02gen14]
This document has been published on 03Jan14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |