Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
15mai13
CiU, ERC i ICV eleven a l'Europarlament el xoc per la declaració de sobirania
Els eurodiputats sobiranistes continuen treballant per la internacionalització del conflicte amb l'Estat davant la Unió Europea. Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU) i Raül Romeva (ICV-EUiA), a més de la firma d'ERC a través de la dirigent del BNG Ana Miranda, van enviar una carta al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, per demanar el seu suport en contra de la suspensió de la declaració de sobirania per part del Tribunal Constitucional espanyol. Destaca l'absència de la firma de l'eurodiputada del PSC Maria Badia; i en canvi, sí que firma la del PNB, Izaskun Bilbao.
La carta busca obtenir suports internacionals en un moment de conflicte judicial constant amb l'Estat. L'objectiu inicial és buscar un gest de complicitat de l'alemany Schulz, socialista, conegut per la seva estima a Catalunya i per defensar l'ús del català a Europa. En concret, li demana que aprofiti la seva posició com a president de la cambra per "intentar prevenir aquest tipus de situacions" en el futur. Abans, Shulz ja es va posicionar críticament contra l'eurodiputat Alejo Vidal-Quadras, després que aquest demanés la intervenció de la Guàrdia Civil a Catalunya.
Amb l'objectiu d'internacionalitzar el conflicte, també li han enviat una còpia per correu electrònic a José Manuel Durão Barroso, president de la Comissió Europea, i a Herman Van Rompuy, president del Consell Europeu.
Els eurodiputats de CiU, ICV-EUiA i, indirectament, d'ERC consideren que és "inimaginable" que pogués succeir "una situació similar en un parlament europeu". La carta també denuncia com a "políticament inacceptable" que el govern espanyol porti la declaració als tribunals "en lloc d'obrir un debat democràtic, tal com ha fet el primer ministre britànic, David Cameron, amb Escòcia".
La carta reivindica el sentiment "proeuropeu" de la declaració de sobirania i assegura que el Parlament de Catalunya "intenta complir la transició democràtica cap a la creació d'un nou estat dintre de la Unió Europea en els propers anys". Aquest punt ha fet, probablement, que els eurodiputats del PSC no firmin la missiva.
La 'presidenta' del dret a decidir
La insistència per portar el debat del dret a decidir al Parlament -en lloc de quedar-se al govern- ha fet que CiU, ERC i ICV-EUiA escullin com a presidenta de la comissió sobre el dret a decidir la també presidenta del Parlament Núria de Gispert. La proposta dels ecosocialistes, acceptada de grat per convergents i republicans, només va tenir el rebuig explícit de PP i C's i l'escepticisme crític del PSC. Els tres partits rebutgen que una figura institucional com la de De Gispert presideixi ara una comissió que, segons es queixen, "fractura i divideix".
[Font: Par S. Picazo, El Punt Avui, 15mai13]
This document has been published on 15May13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |