Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
23ene13
El sector catalanista explota i demana un sí del PSC
La tensió interna al PSC pel debat sobre la sobirania va arribar ahir al seu punt màxim d'ebullició després de dies i dies coent-se al foc. Sis o set diputats del sector més catalanista van esclatar ahir i van llançar, com a globus sonda, l'amenaça de trencar la disciplina de vot per donar el sí a la declaració de sobirania pactada per CiU, ERC i ICV-EUiA. La direcció, segons fonts presents a la trobada, no ho va voler ni debatre. La reunió del grup parlamentari socialista va batre rècords de duració -i de retrets-, més de quatre hores tancats. Al final, com al principi. "Cal seguir negociant fins a l'últim minut. Tenim idees per poder desencallar la situació. No volem tirar la tovallola", va assegurar amb un optimisme inusitat el portaveu socialista, Maurici Lucena. La "idea", bàsicament, és retirar el concepte de "sobirania" de la declaració de sobirania i matisar el punt referit al respecte per la "legalitat" estatal vigent.
CiU, ERC i ICV-EUiA creuen que el PSC ja "no té excuses" per no votar a favor de la declaració i van pressionar de valent durant el dia els socialistes, sobretot els d'Iniciativa. Fonts dels partits coneixedores de la negociació avisaven a última hora de la nit que "ningú no doni res per tancat". Però d'altres fonts opinaven que els moviments dels socialistes eren "mínims" per arribar a un pacte. El que és cert és que els mateixos crítics del PSC admetien ahir que estaven "molt lluny del sí" i, a hores d'ara, el màxim que es pot aconseguir és l'abstenció. El partit no fixarà definitivament la seva posició fins aquest matí, minuts abans de la votació al Parlament.
Diversos diputats, amb cares llargues a la sortida, van admetre que hi havia hagut "tensió","discussió forta" i "un ambient dur" durant les quatre hores de reunió. El sector més catalanista, amb veus com Marina Geli o Joan Ignasi Elena, van plantejar obertament la llibertat de vot abans que haver de votar en contra de la històrica declaració de sobirania. Segons fonts dels crítics, si el partit decideix votar 'no', més d'un es plantejarà trencar la disciplina de vot. Geli ho va expressar amb claredat en una entrevista a Vilaweb: "Entre el no i la llibertat de vot, prefereixo la llibertat de vot. No parlo de trencar la disciplina de vot. Però em costa molt haver de pensar que votarem que no." Tanmateix, tal com va deixar clar Lucena, la direcció no permetrà en cap cas la llibertat de vot, ja que aquesta està acotada a uns condicionants extraordinaris.
L'únic que és segur és que oficialistes i crítics votaran a favor de la proposta de declaració del PSC, basada en el dret a decidir i que defensa pactar amb el govern espanyol la convocatòria de la consulta. El text socialista defuig el mot sobirania i declara el poble català com "subjecte jurídic i polític", però mai sobirà. Tanmateix, Lucena estava disposat a negociar fins a última hora. "Espero que els partits abracin el principi de legalitat durant la nit", va concloure.
Durant la setmana uns quants diputats ja havien anat expressant, amb més o menys contundència, que no es trobaven còmodes amb el rebuig total del PSC a la declaració de sobirania. Diputats com Geli i Elena, però també més moderats, com Àngel Ros o Rocío Martínez-Sampere. Al matí, al bar del Parlament, es van reunir per fer un cafè dirigents d'aquest bloc en les hores prèvies a la trobada del grup socialista. La importància de la reunió era tan evident que no hi va faltar ni tan sols un membre de la línia oficialista, que no és diputat, com el secretari d'Acció Política i alcalde de Cornellà, Antoni Balmón.
Gironins pel sí
Ahir, a les pàgines d'aquest diari, dirigents com Joaquim Nadal o la majoria del sector gironí del PSC -liderat per Pia Bosch- van manifestar el seu rebuig a la posició de la direcció i van demanar al partit un vot favorable. "Tal com està ara mateix la declaració, hauria de ser inexcusable que el PSC la votés", va arribar a afirmar Nadal. Segons ell, "ja s'ha fet el canvi que inicialment es demanava i no es tracta d'aigualir més els documents; el que cal ara és deixar clar si s'està o no pel dret a decidir". L'opció de desobeir la línia dictada per la direcció es plantejarà fins a l'últim minut.
[Font: Por Segi Picazo, El Punt Avui, Barcelona, 23ene13]
This document has been published on 23Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |