Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

15sep17


Madrid intervé la caixa de la Generalitat


El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha acomplert les amenaces i es farà càrrec dels pagaments de la Generalitat als proveïdors, entre altres mesures per controlar de forma directa les finances catalanes i evitar que es destinin recursos al referèndum. Així ho ha assegurat aquest divendres, després de la reunió del consell de ministres, quan ha avançat que s'establirà un "mecanisme de control de pagaments orientat que cap euro anirà a finançar cap activitat il·legal i a garantir el compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària".

L'objectiu seria que "tothom cobrarà en el termini o en funció a la seguretat que atorga l'Estat i davant la incertesa" que provoca la Generalitat. En aquest sentit, l'executiu central "substitueix en la majoria de pagaments essencials" al Govern i, a més, fixa altres mesures com obligar el president català, Carles Puigdemont, a establir en 48 hores un "acord de no disponibilitat de tots els recursos no vinculats a serveis essencials, els quals són els salaris, la sanitat, l'educació i els serveis socials". Si el president no respon, serà Montoro qui prendrà directament aquesta ordre.

Aquestes iniciatives començaran a aplicar-se la setmana vinent i Montoro demanarà comparèixer al Congrés per detallar-les. Així mateix, la Generalitat haurà de justificar tots els pagaments i totes les operacions de deute, també a curt termini, hauran de ser aprovades pel ministeri d'Hisenda. "La comunitat autònoma ha de comunicar tots els crèdits pendents i serà l'Estat qui pagui directament els creditors", ha assegurat el ministre.

Així mateix, totes les entitats autònomes o independents hauran de retre comptes al sistema de l'Estat. "Es tracta d'unes actuacions que el que fan és garantir el servei públic al màxim. Estan fetes a favor dels ciutadans catalans i del conjunt de ciutadans espanyols. No podem confiar en unes autoritats que van al seu aire", ha lamentat. A més, segons Montoro, el control absolut de les finances catalanes no afecta les competències. "Garantim que cap pagament va a cap activitat il·legal", ha assenyalat.

Tot i això, Montoro ha admès que no pot garantir que, fins ara, no s'hagin falsejat alguns dels documents remesos al ministeri d'Hisenda per tal d'enviar recursos a l'organització del referèndum. "El que estem tallant és que es pugui produir a partir d'ara", ha exposat. Així, també ha avisat que l'1-O no pot ser finançat a partir d'aportacions de particulars o amb diners privats, ja que "tampoc cap privat pot pagar una il·legalitat". "Un referèndum il·legal no pot tenir cap finançament, ni públic ni privat", ha asseverat, per bé que tampoc no ha explicat com es controlarà que això succeeixi.

Control constant de les finances

Igualment, el ministre ha enviat a la fiscalia l'anunci de Junqueras conforme no detallarà totes les despeses setmanalment, ja que "qualsevol funcionari públic està obligar a complir les ordres d'un superior". "Que un vicepresident es dirigeixi a un ministre d'Espanya per afirmar que no notificarà la informació a la que està obligada es qualifica sol", ha etzibat. Sigui com sigui, no ha avançat si el govern espanyol anirà més enllà, en cas que la Generalitat no acati aquestes mesures i, en aquest sentit, ha reiterat que es respondrà en cada moment amb "moderació, prudència i reaccionant a cadascuna de les situacions que s'han plantejat". Aquesta situació, a més, durarà "mentre duri la situació d'il·legalitat" en què considera que s'ha situat la Generalitat.

És la reacció a Ala iniciativa del vicepresident català, Oriol Junqueras, que va enviar dijous una carta a Montoro per deixar-li clar que no li notificarà les despeses relacionades amb el referèndum de forma setmanal, tal com li va imposar el ministre a finals de juliol. Al vespre el ministre li va replicar una altra carta recordant-li que no es tracta d'assegurar o no l'estabilitat pressupostària i que les normes a les que invoca Junqueras han estat anul·lades pel Tribunal Constitucional. El ministre afirmava també que no pretén "el control polític" dels comptes de la Generalitat sinó assegurar el compliment de la legalitat. "A qui li molesta que li controlin que les despeses s'adeqüen a la legalitat?", s'ha preguntat aquest divendres.

Crítiques a la Diada i petició de confiança

Al seu torn, el portaveu del govern espanyol i ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha lamentat que la Diada fes "evident de la divisió existent en la societat catalana, ja que una minoria s'ha apropiat d'ella", amb la crema de banderes espanyoles, franceses i europees i les fotos de Felip VI que es van produir en la manifestació de l'esquerra independentista, o pel fet que "es va donar a Otegi i a la delegació de Bildu una posició prioritària". Igualment, ha lamentat la "discriminació política" que s'hauria produït durant els plens que van aprovar les lleis de desconnexió, quan "una majoria parlamentària que representa una minoria social i política va privar de drets" els diputats de l'oposició.

Per això, ha demanat confiança amb la "resposta adequada que té la democràcia contra els que atempten contra ella, la de l'estat de dret, per garantir el respecte als drets de tots". "L'estat democràtic actua amb precisió", ha asseverat, i ha apuntat que els tribunals i els jutges actuaran i ha subratllat reaccions contra el referèndum des de diferents sectors de l'Estat o de la Unió Europea.

[Font: Par Oriol March i Roger Tugas, Nació digital, Barcelona, 15set17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 15Sep17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.