Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
06feb17
Ortega manté que els voluntaris van ser «l'ànima» del 9-N i nega que els funcionaris hi participessin
La jornada de participació no va tenir res a veure, en termes logístics, legals i governamentals, amb el 9-N original. Aquesta ha estat la línia d'argumentació que ha fet servir Joana Ortega, ex-vicepresidenta del Govern, durant el judici que s'està celebrant aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Ortega ha apuntat que els preparatius de la consulta inicial es van "suspendre completament" quan el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre el decret de convocatòria, i ha destacat que en cap moment es va fer servir el cens ni cap dada protegida dels ciutadans.
Ortega ha insistit que un cop el TC va dictar una providència de suspensió del procés participatiu el 4 de novembre, el Govern "no tenia clar" els seus efectes perquè la seva "excució ja estava en mans voluntaris" mentre que en aquella data tota la "tasca preparativa ja estava feta". "Els voluntaris ja estaven instruïts i formats, i el material entregat", ha reblat desvinculant l'administració de la realització efectiva del 9-N. Segons l'ex-vicepresidenta, no va rebre cap notificació del TC ni el 4 de novembre -dia de la suspensió- ni en els dies posteriors.
"El cos de voluntaris va ser l'ànima i qui ho va fer possible", ha apuntat Ortega, que com Artur Mas no més ha respost preguntes dels seu advocat, Rafael Entrena. "No hi havia cap òrgan administratiu de control" sobre la votació, ha determinat l'ex-dirigent d'Unió. Ortega ha explicat que "cap funcionari" va estar implicat en la jornada, i que tot el procés -des de l'obertura dels col·legis fins al recompte, passant pel processament de dades- va estar en mans dels qui s'havien apuntat.
L'ex-dirigent nacionalista ha justificat que fos ella qui informés dels resultats, i ha emmarcat en la "normalitat" que la Generalitat expliqués les dades del 9-N. També ah considerat "normal" que el procés de votació seguís en els dies posteriors.
Aspectes tècnics
Pel que fa a la pàgina web sobre la jornada, ha assenyalat que "no es va actualitzar", de manera que creu que sí que es va suspendre tal i com demanava el TC. "Els tècnics em van explicar que era quasi impossible tancar-la. Aquesta web estava instal·lada en diversos servidors i estava replicada per entitats cíviques del nostre país davant la possibilitat d'atacs informàtics", ha apuntat Ortega.
En aquest punt, l'ex-vicepresidenta ha apuntat que la Generalitat va rebre un "ciberatac sense precedents" que van "posar en perill" serveis bàsics del Govern com ara els hospitals i les farmàcies. Com es justifica que es pengessin els resultats del 9-N i al mateix temps es digui que no es va desenvolupar més la web després de la suspensió? "Una cosa és executar i l'altra és informar", ha determinat.
L'ex-vicepresidenta ha reiterat més tard que després del 4 de novembre no va dictar cap "acte administratiu ni resolució" per impulsar el procés participatiu. Ha assenyalat que va actuar seguint un "mandat parlamentari dins d'un govern democràtic" i que va dur a terme una "actuació estrictament política". "Mai pot ser delictiu fer allò que és l'essència de la democràcia, que és escoltar la veu del poble", ha reblat.
[Font: Per Isaac Meler i Oriol March, Nació digital, Barcelona, 06feb17]
This document has been published on 07Feb17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |