Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

19oct16


Colau es queda sense pla de mandat pel rebuig de l'oposició en bloc


L'Ajuntament de Barcelona no disposarà aquest mandat del Pla d'Actuació Municipal (PAM), el full de ruta sobre les prioritats polítiques que s'han d'aplicar. L'oposició en bloc ha tombat la proposta del govern d'Ada Colau, que formen BComú i el PSC, per al PAM del període 2016-19. Hi han votat en contra CiU, C's, ERC, el PP i la CUP, cosa que impedeix que prosperi la tramitació que s'ha iniciat aquest dimecres a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció. No obstant això, aquest guió del mandat només estableix les prioritats, però tècnicament no és obligatori per a poder governar.

Es tracta del primer cop en democràcia que el PAM no s'aprova. La primera vegada que es va impulsar aquest full de ruta va ser per al període 1992-95, quan governava el socialista Pasqual Maragall, i des de llavors s'havia aprovat sempre, fins i tot quan governaven en minoria el PSC i ICV-EUiA, i després CiU. El Pla d'Actuació Municipal no és vinculant, però servia per traslladar en un document de mandat les propostes electorals dels partits de govern. A més, s'havia obert a la participació ciutadana: en el del 2016-19 un total d'unes 39.000 persones havien fet propostes per a la seva elaboració.

La regidora del PSC Carmen Andrés ha retret a l'oposició la seva "absoluta manca de voluntat política" per aprovar el PAM, però ha recordat que aquest full de ruta és "necessària però no imprescindible" i que el govern "podrà fer absolutament igual". El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha ressaltat que "qui avui perd és la ciutadania de Barcelona", i ha reconegut que tenien "molt difícil" aprovar un paquet de més de 300 mesures de cop en un consistori tan fragmentat. A partir d'ara s'ha proposat treballar "paquet a paquet", és a dir, negociar amb l'oposició projecte per projecte.

L'oposició ha justificat el seu vot en contra per diversos motius. Jordi Martí (CiU), per la manca de diàleg; sentir-se "als antípodes" del model de ciutat de Colau, en apostes com el decreixement econòmic, i "la complicitat del govern amb col·lectius que incompleixen les lleis i les ordenances municipals", en referència als manters, per exemple. També ha reivindicat que en l'anterior mandat van aprovar definitivament el PAM a l'octubre de l'any següent a les eleccions, quan en aquest tot just s'ha aconseguit portar-lo a aprovació inicial.

Bosch afirma que podria ser el PAM d'Hereu i Mayol

Alfred Bosch (ERC) no veu "on és el canvi" i considera que aquest PAM el podrien haver rubricat Hereu i Mayol el 2007, quan el PSC "havia fet fora el millor alcalde que havia tingut la ciutat", en referència a Maragall. El republicà ha tingut rèplica de Badia, el qual li ha retret que moltes de les seves peticions les hauria de fer a la Generalitat. Paco Sierra (C's) ha defensat el seu vot en contra per qüestions com "paralitzar l'economia" i per "l'espectacle dantesc" dels manters. Àngels Esteller (PP) considera que el full de ruta de Colau "perjudica el model de ciutat" i Josep Garganté (CUP) ha afirmat que "no deixa de ser un brindis al sol".

[Font: Par Jordi Bes, Nació digital, Barcelona, 19oct16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 20Oct16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.