Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

01mar18


El Parlament reivindica la Presidència de Puigdemont però no ratifica la independència


El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous amb els vots de JxCat, ERC i la CUP una resolució que ratifica "la confiança en Carles Puigdemont com a president" de la Generalitat de Catalunya, però ha evitat ratificar també la declaració d'independència del 27 d'octubre de 2017.

Els tres grups independentistes han aprovat així una restitució simbòlica del president cessat i actualment a Bèlgica, però no l'han investit de forma efectiva, ja que això obriria un nou contenciós amb el Tribunal Constitucional.

La resolució aprovada també reivindica el referèndum de l'1 d'octubre de 2017, i qualifica de "il·legal i il·legítima" la destitució de Puigdemont i el seu Govern que es va fer efectiva quan el Senat va donar llum verda a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El document transaccionat entre JxCat i la CUP exigeix que acabin les ingerències de l'Estat a través d'instàncies judicials que volen impedir "la voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya i la que va anar legítimament expressada en el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre".

L'esmena original de la CUP introduïa un paràgraf en la proposta de resolució de JxCat pel qual el Parlament es reafirmava i reiterava "a la declaració d'independència i en la proclamació de Catalunya com un Estat independent en forma de República, que van ser votades i aprovades el 27 d'octubre del 2017", que no apareix en el text definitiu.

La Mesa del Parlament ha rebutjat aquest dijous els recursos que PSC, Cs i PP havien presentat perquè no es tramitessin les esmenes de la CUP que volen que el Parlament es ratifiqui a la declaració d'independència del 27 d'octubre.

Aquestes esmenes ja no s'aprovaran perquè la CUP i JxCat han pactat un resolució alternativa i rebaixada respecte a la proposta inicial dels 'cupaires', però, per poder votar aquesta resolució en el ple, calia tramitar primer les esmenes.

Els lletrats adverteixen de problemes jurídics

Els lletrats del Parlament han advertit aquest dijous que la resolució pactada entre JxCat i la CUP podria obrir un nou contenciós amb el Tribunal Constitucional (TC).

El problema que s'ha plantejat és que, per tramitar la resolució transaccionada que evita ratificar la declaració d'independència, primer cal tramitar les esmenes independentistes de la CUP sobre les quals pesa un advertiment de l'Estat.

Els lletrats han advertit que la mera tramitació de les esmenes, encara que després no s'aprovin, ja pot ser constitutiva que la Càmera entri en confrontació amb les sentències del Constitucional sobre el procés sobiranista.

Cs demana frenar la resolució

El portaveu de Cs en el Parlament, Carles Carrizosa, ha demanat en el ple frenar la resolució pactada entre JxCat i la CUP, per considerar que no era compatible amb les sentències del Tribunal Constitucional sobre el procés sobiranista.

Carrizosa ha al·legat que el seu grup té dret a presentar una sol·licitud de reconsiderar la resolució perquè la Mesa decideixi si la frena o no, però el president de la Càmera, Roger Torrent, ho ha desestimat i el ple ha continuat sense abordar la demanda de Cs.

JxCAT

El diputat de JxCat Quim Torra ha avisat que el seu grup no renunciarà "ni un millímetre" a defensar la llibertat, la independència i la república, i ha criticat les actuacions judicials i policials contra el soberanisme.

Ha afirmat que la resolució en defensa de la legitimitat del Govern cessat i de Carles Puigdemont és un nou punt de partida del projecte republicà: "Emprenem avui el projecte de República per a Catalunya".

ERC

La líder d'ERC en el Parlament, Marta Rovira, ha demanat fer compatible la reivindicació que Carles Puigdemont (JxCat) és el president legítim de Catalunya, amb la necessitat d'impulsar de forma urgent un Govern "efectiu" que operi des de Catalunya.

Rovira ha exposat que formar un Executiu a Catalunya és l'única forma viable d'acabar amb "la dictadura" de l'article 155, per la qual cosa ha conclòs que el pacte amb JxCat i la CUP per arrencar la legislatura no pot demorar-se més.

CUP

El líder de la CUP en el Parlament, Carles Riera, ha reivindicat la declaració d'independència de 2017 i ha lamentat les "reculades" de JxCat i ERC en el desplegament del full de ruta republicà.

En la seva intervenció en el ple, ha avisat que, quan l'independentisme "retrocedeix un pas, l'Estat avança dos, i quan fa autonomisme i no república, l'Estat respon amb recentralización".

Iceta rebutja investir a encausats com Sànchez

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha rebutjat que es produeixi la investidura d'un candidat que estigui encausat com és el cas de Jordi Sànchez o de Jordi Turull, i ha criticat que l'independentisme hagi pactat crear estructures de govern republicanes a Bèlgica.

Ha defensat que s'ha de recuperar "el principi de realitat" al més aviat possible per desencallar el bloqueig institucional i investir a un president que estigui lliure de causes judicials i governi per a tots els catalans.

"Considerem inadequades les candidatures de persones immerses en procediments judicials oberts, estiguin o no a la presó preventiva i, si bé respectem la presumpció d'innocència, no creiem que puguin dedicar-se amb plenitud" a exercir el seu càrrec, ha detallat, subratllant que el PSC respecta a tots els posicionaments polítics però exigeix que compleixin la llei.

Iceta ha defensat que ha d'activar-se el compte enrere de la legislatura per constrènyer als partits majoritaris a formar un Govern que respecti la legalitat al més aviat possible i posar així fi a l'article 155 de la Constitució: "No té sentit reeditar, encara que sigui simbòlicament, vies que han fracassat, que han estat un engany i que han tingut tants costos econòmics, polítics, socials i personals".

CatEPC: el Parlament no és fragmentable

El president de CatECP en el Parlament, Xavier Domènech, ha advertit JxCat i ERC que el Parlament de Catalunya és la representació de la voluntat del poble de Catalunya i per tant no és fragmentable ni alienable: "No es poden crear altres institucions".

"Quan es fa això representant només al 47%, no s'està renunciat solament a representar al Parlament, sinó a representar al poble de Catalunya. Es renuncia a Catalunya", ha dit en el ple de desbloqueig institucional, en referència a l'acord d'investidura de JxCat i ERC que proposa un Parlament i un Govern paral·lel a Bèlgica presidit per Carles Puigdemont (JxCat).

Sobre aquests acords, ha criticat que s'estiguin repartint despatxos sense realitzar debats de país generant incertesa en la ciutadania a la qual no se li ha dit el pla de govern per a la legislatura i només s'ha parlat de nom com el de Jordi Sànchez per presidir la Generalitat, alguna cosa que podria portar a "majors bloquejos".

"Si es deia que calia preservar Puigdemont a l'estranger per no tenir un president a la presó, com expliquen ara que vulguin un president que està a la presó?", ha plantejat, i ha exigit a la majoria parlamentària que pensi en el futur en comptes d'en el passat.

[Font: Catalunya Press, Barcelona, 01mar18]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 02Mar18 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.