Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

16jul17


Relat d'un concurs desert: 24 dies d'improvisació en la compra d'urnes


"Hi ha hagut una improvisació total". És l'expressió utilitzada aquesta setmana per una font governamental que, mentre es cuinava la remodelació de l'executiu de Carles Puigdemont, exposava la necessitat d'accelerar els preparatius del referèndum si el Govern pretenia assolir l'horitzó de l'1 d'octubre amb tota la feina feta. Aquesta font es referia a elements encara pendents de concreció -com el del cens, el vot exterior o la composició de la bossa de voluntaris-, però també en subratllava un altre tant o més capital en qualsevol votació: les urnes. El Govern encara no les ha comprades.

El concurs per a l'adquisició de les urnes, que va quedar desert, el pilotava la conselleria de Governació. La titular del departament, Meritxell Borràs, continua a l'executiu però ha perdut la competència de processos electorals, a partir d'ara en mans del vicepresident Oriol Junqueras. Dimarts, en la reunió del consell executiu, també es visualitzarà un altre canvi de papers: la conselleria d'Economia (Junqueras) i la d'Exteriors (Raül Romeva) assumiran la responsabilitat en la compra d'urnes. Borràs, amb una querella oberta al TSJC per una funció que finalment no ha executat, cedirà aquesta potestat. S'obrirà, doncs, un nou episodi en un procés farcit de situacions estranyes.

Desercions abans d'obrir els sobres

El preludi dels 24 dies en què el Govern es queda sense urnes -del 2 de juny, dia en què la primera empresa renuncia sense explicació a continuar en el concurs, fins el 26 de juny, quan es declara deserta la licitació- arrenca amb la composició de la mesa que ha d'acreditar la idoneïtat dels proveïdors. Amb la intenció d'evitar que el pes de les decisions recaigui exclusivament en els funcionaris -Borràs sempre ha dit que protegiria els treballadors públics-, la consellera confecciona una mesa formada exclusivament per alts càrrecs. La decisió es pren i s'executa de forma precipitada, poques hores abans de la primera reunió que enceta el procediment. Els alts càrrecs no tenen gairebé ni temps per pensar-s'ho. Sondejats per Borràs, accepten assumir la responsabilitat.

De seguida arriben els primers contratemps. El 2 de juny -a les 12.55 hores, a la seu de la conselleria de Governació- es reuneix la mesa que ha d'homologar les empreses que aspiren a fabricar unes 8.000 urnes de metacrilat. El president de l'òrgan de contractació, Francesc Esteve, constata que una de les firmes licitadores -Vadoplastics S. XXI SL- ha presentat un escrit en el qual sol·licita "la retirada de la seva oferta", com consta en les actes de la sessió.

Succeeix abans que arrenqui el procediment i la mesa de contractació acorda "proposar la retirada de l'oferta, sense procedir a incorporar-la als sobres que han de ser objecte d'obertura". La firma, una microempresa amb seu al Prat de Llobregat, no ofereix cap explicació. Por? Temor a represàlies? Un concurs poc atractiu per a tant risc? Els alts càrrecs de Governació no ho saben respondre.

El procés per a la validació de les empreses fabricants de les urnes no ha ni començat i ja se n'ha despenjat una. Sí que accepten continuar endavant dues altres societats: Plastic Express SA, amb seu a Barcelona, i la UTE Espal World SL i Suministros Integrales Futbida SL. Aquell mateix 2 de juny, la mesa obre els sobres A i valida la documentació presentada -la declaració responsable de les empreses-. Acorda, per tant, "admetre a licitació" les dues firmes. Es convoca per al 7 de juny l'obertura dels sobres B del concurs, que inclouen l'oferta econòmica.

Dubtes sobre el calendari

Francesc Esteve, secretari general de Governació, torna a presidir la reunió de la mesa el 7 de juny. La sessió comença puntual a les 12.00 hores i Esteve procedeix a l'obertura dels sobres B. Plastic Express SA presenta un preu per urna de 24,76 euros (preu amb IVA) mentre que la UTE Espal World SL i Suministros Integrales Futbida SL. en desglossa una de més econòmica, de 22,99 euros. Tal com consta en l'acte de la sessió -celebrada a la sala d'acte del departament de Governació-, hi assisteix Javier Andreu, representant d'Espal World.

Contactat per NacióDigital, Andreu rebutja fer declaracions públiques. Aquest diari certifica, però, que el representant d'Espal World SL expressa dubtes sobre el calendari i el seu compliment. Considera que fan falta entre tres i quatre mesos per atendre la demanda d'urnes. Dos dies després de la reunió de la mesa -aquell 7 de juny s'acorda continuar tramitant els expedients i sol·licitar a les empreses la documentació final prèvia a la formalització de l'acord marc-, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras anuncien a Palau la data i la pregunta del referèndum. Es votarà l'1 d'octubre, diu el president de la Generalitat. El calendari, des del punt de vista d'un dels possibles proveïdors d'urnes, no quadra.

I arriba la sessió definitiva de la mesa de contractació. La del 26 de juny. En aquesta ocasió, la reunió comença una mica més tard, a les 12.20 hores. Ja no presideix l'òrgan Francesc Esteve, que ha estat ascendit a la direcció del gabinet jurídic de la Generalitat després de la querella que comparteix amb Borràs al TSJC. El substitueix Meritxell Masó, que també exerceix de secretària general de Governació des de fa pocs dies. Masó enumera, en la sessió de la mesa, la documentació requerida a les dues empreses -des de la solvència econòmica fins al pagament de la taxa de publicació de l'anunci de licitació- i certifica que el concurs es tancarà sense assolir l'objectiu perseguit.

Tot i que Plastic Express SA havia rebut el requeriment per presentar la documentació el 9 de juny, l'empresa no satisfà l'exigència en el termini legal (10 dies hàbils). La mesa "entén que el licitador ha retirat la seva oferta". En el cas de la UTE Espal World SL i Suministros Integrales Futbida SL, el problema és un altre. No acredita "la solvència econòmica i financera requerida en els plecs", detall l'acta de la sessió. I que demanaven els plecs? Un volum de negoci mínim de 365.000 euros anuals, acreditat en els darrers tres anys. L'empresa detalla el següent volum de negoci: 174.990,86 euros (2014), 619.970,11 euros (2015) i 313.067,25 euros (2016). No compleix els requisits. La mesa, per unanimitat, declara "deserta" la licitació. Qualsevol altra decisió hauria suposat prevaricar. El Govern, doncs, es queda sense urnes. Almenys, de moment.

L'endemà, 27 de juny, la notícia transcendeix a la premsa. Els focus assenyalen Borràs. La consellera, amb un procés judicial obert, no acaba saltant del Govern quan Puigdemont remou l'executiu per buscar consellers del tot compromesos amb el referèndum. El president la manté a l'executiu, però li retira les atribucions de processos electorals. Economia i Exteriors assumiran aquest dimarts la potestat per a la compra d'urnes, tot i que l'acord que es prengui se subscriurà col·legiadament. Falten 76 dies per al referèndum.

[Font: Par Joan Serra Carné, Nació digital, Barcelona, 16jul17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 19Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.