Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

29jul16


JxSí i la CUP enllesteixen la segona llei de desconnexió: la hisenda catalana


Junts pel Sí i la CUP han tancat aquest divendres la ponència de la segona llei de "desconnexió" que defineix una administració tributària pròpia per a Catalunya, i l'elevaran al ple després de l'estiu perquè la cambra catalana decideixi si l'admet a tràmit i la treballa en comissió, una cosa que es dóna per feta perquè els dos partits junts tenen majoria absoluta.

"És una llei molt important, és l'estructura d'estat econòmica més gran que tindrem. Volem un model diferent del qual tenim ara, en què depenem de l'Estat espanyol. Eficaç, modern, eficient i al servei dels ciutadans", ha explicat la diputada Maria Senserrich (Junts pel Sí) en unes declaracions als periodistes.

La primera llei de ruptura que els sobiranistes van presentar va ser la de l'agència catalana de protecció social, que va ser admesa a tràmit per la cambra dimecres, mentre que la tercera que preparen i que encara no han acabat és la del règim jurídic, que els sobiranistes veuen com l'instrument per passar de la legalitat actual a una catalana.

Les ponències van néixer amb polèmica, ja que la resta de partits de l'hemicicle es van negar a participar-hi i fins i tot els lletrats van fer un informe qüestionant que es poguessin crear, ja que no comptaven amb l'aval de tots els grups i aspiraven a regular temes que anaven més enllà de l'Estatut.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha opinat que la llei presentada aquest divendres avala la creació d'aquestes ponències: "Ens va costar molt començar. Hem fet política i hem deixat a una banda les argúcies legals sobre si es podien fer les ponències".

La llei es divideix en tres grans 'llibres' --apartats--: disposicions generals sobre el sistema tributari de Catalunya; l'Agència Tributària de Catalunya i la Junta de Tributs de Catalunya i, finalment, el Consell Fiscal de Catalunya i l'institut d'investigació fiscal i estudis tributaris.

En el llibre primer es dissenya des dels principis generals de l'agència fins als deures i obligacions, mentre que el segon aborda les especificitats de l'Agència Tributària: òrgans de govern, el president, el pressupost i els cossos tributaris.

Senserrich ha promès una agència en la qual el Govern proposi els principals càrrecs, però també que tots ells hagin de ser ratificats per la cambra catalana, per reforçar la legitimitat dels gestors d'aquesta eventual estructura.

Consell Fiscal

JxSí ha fet especial incidència en el tercer llibre, un Consell Fiscal que segons els sobiranistes ha de ser un "punt de trobada" entre el sector privat i el sector públic que treballen en l'àmbit de la fiscalitat dels ciutadans.

"Tenim coses tan innovadores com un Consell Fiscal que no existeix a Espanya i que sí que tenen països avançats com Austràlia, Àustria i Dinamarca", ha exposat Senserrich, que ha assegurat que un consell d'aquestes característiques farà més transparent l'Administració tributària.

Tant amb la primera llei de ruptura de protecció social com en aquesta segona sobre hisenda pròpia, els sobiranistes les veuen clau per tenir les estructures catalanes preparades per al dia que, segons ells, Catalunya declari la seva independència.

Reguant ha assenyalat que el text que presenten "no tanca res", sinó que obre la possibilitat de debatre'l en comissió parlamentària, i ha desitjat que la resta de grup de la cambra vulguin debatre-la malgrat no compartir la independència de Catalunya.

[Font: Nació digital, Barcelona, 29jul16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 01Aug16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.